Παίρνοντας την απόφαση να μάθεις Αγγλικά ωθείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι καινούριο, να βγει από το λεγόμενο “comfort zone” , δηλαδή τη ζώνη άνεσής σου.
Άμεσα έχεις κάνει το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής σου, καθώς μαθαίνοντας καινούρια πράγματα και αφομοιώνοντάς τα, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ικανός/ικανή να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα.
Ίσως να ξεκινήσεις εκείνη την επιχείρηση που σκεφτόσουν πάντα, να αλλάξεις δουλειά, να ξεκινήσεις ένα χόμπι που πάντα άφηνες πίσω γιατί δεν αισθανόσουν σίγουρος/σίγουρη.
Το ταξίδι της εκμάθησης Αγγλικών δε θα είναι πάντα εύκολο, όμως έχοντας θέσει ένα στόχο, να φτάσεις από το σημείο μηδέν στο σημείο να καταλαβαίνεις μεγάλο μέρος των Αγγλικών που ακούς στην τηλεόραση και διαβάζεις στο διαδίκτυο, θα σου προσφέρει την μέγιστη ικανοποίηση.
Στα πρώτα σου βήματα θα καταλαβαίνεις μόνο εσύ την πρόοδό σου, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να σου το αναγνωρίζουν και οι υπόλοιποι γύρω σου. Αυτή η αναγνώριση της ικανότητάς σου να μαθαίνεις Αγγλικά θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.
Κι όταν αισθανόμαστε εμείς καλά με τον εαυτό μας, αυτό αντανακλάται στην συμπεριφορά μας προς τους άλλους, ακόμα στην εξωτερική μας εμφάνιση, καθώς η αυτοπεποίθηση μας κάνει να λάμπουμε.
Αγγλικά στην τρίτη ηλικία για πρόληψη της άνοιας
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που παρακολουθούσαν μαθήματα ξένων γλωσσών, σε βάθος χρόνου είτε δεν εμφάνισαν σημάδια άνοιας, είτε καθυστέρησαν να τα εμφανίσουν.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές σύγκριναν δύο ομάδες ανθρώπων στην ηλικία των 60 ετών. Η μια ομάδα μιλούσε μόνο μια γλώσσα, ενώ στη δεύτερη ομάδα οι άνθρωποι είτε ήδη γνώριζαν μια δεύτερη γλώσσα και την εξασκούσαν ακόμη, είτε μάθαιναν εκείνη την περίοδο.
Ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσης της γλώσσας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι της δεύτερης ομάδας σε βάθος χρόνου, είτε δεν εμφάνισαν σημάδια άνοιας, είτε καθυστέρησαν να τα εμφανίσουν έως και επτά χρόνια, σε σύγκριση με τους ανθρώπους της πρώτης ομάδας που μιλούσαν μια μόνο γλώσσα.
Αυτό εξηγείται, καθώς το μυαλό έχει ανάγκη να λαμβάνει διαρκώς καινούρια ερεθίσματα και προκλήσεις για να δημιουργεί συνάψεις, οι οποίες λειτουργούν όπως η άσκηση στο σώμα μας.
Σκεφτείτε το μυαλό σαν ένα μεγάλο μυ. Όσο μένει αγύμναστος, χαλαρώνει και ως εκ τούτου γερνάει πιο γρήγορα, ενώ με την κατάλληλη γυμναστική τονώνεται και διατηρείται πάντα σε καλή φόρμα.
Όταν η μαμά ή ο μπαμπάς μαθαίνει μαζί με το παιδί
Το παιδί άρχισε Αγγλικά κι εσύ πανικοβάλλεσαι γιατί δεν ξέρεις καθόλου ή θυμάσαι ελάχιστα από το σχολείο. Θέλεις να το βοηθήσεις σε απλές ασκήσεις και σου είναι αδύνατον, οπότε το αφήνεις μόνο του να τα βγάλει πέρα.
Από μία άποψη, είναι καλύτερη προσέγγιση να αφήσεις το παιδί να μάθει μόνο του, χωρίς τη βοήθειά σου. Ωστόσο, πόσες φορές έχεις νιώσει ότι στεναχωριέται που δεν μπορείς να του εξηγήσεις τί ζητάει μια άσκηση και δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του;
Σκέψου τώρα, πόσο καλό θα κάνεις στο παιδί σου αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις κι εσύ να μαθαίνεις Αγγλικά, παράλληλα. Θα σε βλέπει να διαβάζεις και θα θέλει να διαβάσει κι αυτό. Μην ξεχνάς ότι οι γονείς είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας και θα αντιγράψουν όλες τις συμπεριφορές μας.
Γιατί λοιπόν να μην του δώσεις ένα παράδειγμα υγιούς συμπεριφοράς, κάνοντας παράλληλα κάτι καλό για τον εαυτό σου; Θα μπορείτε να διαβάζετε δίπλα δίπλα, ο καθένας τα δικά του μαθήματα, κι όταν προκύψει απορία θα μπορείς να του τη λύσεις.
Ακόμα και το ίδιο το παιδί μπορεί να σε βοηθήσει σε κάτι αν χρειαστείς, γεγονός το οποίο θα το βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του, αφού κατάφερε να βοηθήσει τον γονιό του!
Τα οφέλη είναι πολλά για όλες τις πλευρές, όταν ο γονιός αποφασίζει να μάθει Αγγλικά μαζί με το παιδί του, δυναμώνοντας περισσότερο το δέσιμο με αυτό, έχοντας μια κοινή και παράλληλη δραστηριότητα.
Μπορώ να μάθω Αγγλικά μετά από κάποια ηλικία;
Η σύντομη απάντηση είναι, ναι, φυσικά μπορείς. Έχει περάσει η εντύπωση στην κοινωνία μας ότι οι άνθρωποι που περνάνε τη μέση ηλικία δυσκολεύονται να μάθουν μια ξένη γλωσσα, αποθαρρύνοντας χιλιάδες ανθρώπους γύρω μας να κυνηγήσουν το όνειρό τους.
Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων δεν λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς όπως των παιδιών. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο παιδικός εγκέφαλος λειτουργεί σαν σφουγγαράκι, απορροφώντας με άνεση την καινούρια γνώση.
Ωστόσο οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παιδιά όταν αποφασίζουν να μάθουν Αγγλικά. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.
Αρχικά οι εμπειρίες της ζωής. Η εκμάθηση μια γλώσσας περνάει και από το σκέλος του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης. Όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας κι επομένως είμαστε πιο δεκτικοί στην καινούρια γνώση.
Έπειτα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν και πλουσιότερο λεξιλόγιο στην μητρική τους γλώσσα, βοηθώντας τους στην εκμάθηση του καινούριου λεξιλογίου των Αγγλικών.
Τέλος, τα παιδιά συνήθως δεν είναι αυτά που πάιρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν Αγγλικά. Επομένως μπορεί πολύ γρήγορα να βαρεθούν, να απογοητευτουν και να τα παρατήσουν. Αντίθετα ένας ενήλικας που παίρνει από μόνος του την απόφαση να μάθει Αγγλικά επειδή το θέλει, είναι πολύ πιο ενθουσιώδης και έχει μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσει να μαθαίνει.
Μπορώ να μάθω Αγγλικά μόνος/μόνη μου;
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και η εξοικείωσή μας με τους υπολογιστές και την έξυπνη τεχνολογία, έχουν οδηγήσει πολλούς ενήλικες σε αυτόνομες μορφές εκμάθησης, από την άνεση του σπιτιού τους.
Τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, ανάμεσά τους και τα Ελληνικά, προσφέρουν πλέον μαθήματα ασύγχρονης διδασκαλίας σε όλους τους τομείς, τα οποία απλά κατεβάζεις και αποθηκεύεις στη συσκευή σου για να τα παρακολουθείς όποτε και όπου εσύ επιθυμείς.
Μπορώ, όμως να εφαρμόσω αυτόν τον τρόπο εκμάθησης και να μάθω Αγγλικά μόνος/μόνη μου; Η αρχική απάντηση είναι, ναι, φυσικά μπορείς, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Αρχικά, θα πρέπει να δεσμευτείς απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό ότι θα ξεκινήσεις και θα ολοκληρώσεις τα μαθήματα που έχεις κατεβάσει. Για να το πετύχεις αυτό, καλό θα ήταν να βάλεις ένα πρόγραμμα, και να ξέρεις ότι τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα απομονώνεσαι σε μια ήσυχη γωνιά και θα παρακολουθείς τα μαθήματά σου.
Δεύτερον, να μην απογοητευτείς επειδή δεν τα πήγες καλά σε κάποιο μάθημα ή τεστ. Αυτό που θα σε βοηθήσει πολύ είναι οι συνεχείς επαναλήψεις, οι οποίες με τα βιντεοσκοπημένα μαθήματα γίνονται άμεσα και εύκολα.
Τρίτον, να προσπαθείς να χρησιμοποιείς τα Αγγλικά που μαθαίνεις και εκτός μαθήματος. Αν έχεις κάποιο συγγενή ή φίλο που γνωρίζει Αγγλικά, πρότεινέ του να κάνετε εξάσκηση παρέα, με τη μορφή απλής κουβέντας!
Τέλος, η εκμάθηση μιας γλώσσας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση. Αν δηλαδή, ακούς Αγγλικά μόνο στη διάρκεια των 45λεπτων μαθηματων και όλη την υπόλοιπη μέρα δεν έχεις επαφή με τη γλώσσα, θα δυσκολευτείς αρκετά να τη μάθεις.
Άκου τραγούδια, διάβασε τους στίχους, βάλε μια ταινία στα Αγγλικά, διάβασε τις οδηγίες χρήσης μιας συσκευής πρώτα στα Ελληνικά και μετά στα Αγγλικά. Στην αρχή δε θα καταλαβαίνεις τα περισσότερα, αλλά όσο περνάει ο καιρός και θα μαθαίνεις καινούρια πράγματα, θα δεις μεγάλη βελτίωση!
Και μην ξεχνάς, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Αρκεί να πάρεις την απόφαση!